вівторок, 1 листопада 2016 р.

Нобелівська премія 2016 року.
   Кількість учасників склала 376 чоловік, також за нагороду борються 148 організацій зі всього світу. Примітно, що за правилами конкурсу імена номінантів можуть бути оголошені тільки через 50 років після церемонії нагородження.
Нобелівська премія 2016 по медицині
   Переможців в області фізіології, медицини і біології назвали в понеділок, 3 жовтня. Премія дісталася японцеві Есінорі Осумі.    
   Своє наукове відкриття він зробив ще 30 років тому, довівши феномен аутофагії (його також називають "самопоїданням" клітини). Це механізм, що допомагає організму звільнитися від токсинів і інших непотрібних частинок, перетворюючи їх в енергію. Завдяки аутофагії відбувається оновлення клітин, швидше йде процес одужання і легше переноситься голод. "Осумі виявив, що автофагія відбувається також і в клітинах дріжджів, які є надзвичайно зручним об'єктом для генетичних досліджень. Після цього, використовуючи методи мутагенезу, йому вдалося ідентифікувати гени, які є необхідними для перебігу автофагії. З того часу молекулярні механізми автофагії почали інтенсивно досліджуватися, і на сьогодні ми маємо досить широкі знання про основні етапи цього процесу, а також важливі молекули, які беруть у ньому участь", зазначає науковий співробітник Інституту молекулярної біології і генетики НАН України, кандидат біологічних наук Дмитро Мордерер. Автофагія є найважливішою частиною життєдіяльності клітин, оскільки є засобом для очищення клітини від пошкоджених білків і органел, а також є джерелом ресурсів та енергії, які використовуються клітинами для власних потреб. Порушення ж автофагії часто спостерігаються у пацієнтів, які страждають від нейродегенеративних захворювань, наприклад, хвороби Альцгеймера.
Нобелівська премія з хімії 2016
   Молекулярні ліфт, мотор і штучні м'язи – винаходи, які удостоїлися Нобелівської премії 2016 в галузі хімії. Лауреатами у цій номінації 5 жовтня стали Жан-П'єр Саваж, Фрезер Стоддарт і Бернард Феринге. Вони змогли підкорити молекули керованим руху і розробили механізми нанорозмірів, які можуть виконати певні дії при використанні енергії.

   Відкриття вчених в майбутньому може застосовуватися для розробки нових матеріалів, датчиків і систем зберігання енергії.
Нобелівська премія миру 2016
   Цю номінацію називають політизованою, а подати заявку на отримання нагороди за "Сприяння встановленню миру у всьому світі" може будь-яка людина. У цьому році кількість номінантів досягло двохсот. За чутками, серед бажаючих отримати Нобелівку за мир Едвард Сноуден, Дональд Трамп, Ангела Меркель, Папа Римський, і навіть збірна Афганістану з волейболу. Переможець у номінації, за традицією, був названий в Осло в присутності членів норвезької королівської родини у п'ятницю, 7 жовтня.Ним став президенту Колумбії Хуан Мануель Сантос.Політик отримав нагороду "за його рішучі зусилля для припинення громадянської війни, яка тривала понад 50 років і забрала життя більше 220 000 колумбійців".
   
Нобелівська премія і Україна: видатні вчені-володарі Нобелівки Українські лауреати Нобелівської премії в різні роки були удостоєні нагород у всіх номінаціях. Лауреати Нобелівської премії - вихідці з України: Мечников, Агнон, Хоффман, Ваксман, Коваль.  
   У 1908 році Нобелівська премія з біології та медицині дісталася Іллі Мечникову, вихідцю з Харківської губернії. Вчений отримав нагороду за наукову працю "Несприйнятливість в інфекційних хворобах".
   Зельман Ваксман - володар Нобелівської премії з медицини в 1952 році за відкриття антибіотика стрептоміцину, успішно застосовувався при лікуванні туберкульозу.
   Професор народився в Чернігівській області, але поїхав вчитися і працювати в США. Харків'янин Саймон (Семен) Коваль в 1971 році став володарем Нобелівської премії з економіки за дослідження процесів економічного зростання.
   Роальд Хофман був нагороджений у 1992 році Нобелівською премією з хімії, як громадянин Америки. Однак народився вчений у Золочеві (Львівська область). Нобелівський комітет оцінив його теорії протікання хімічних реакцій.

1 коментар: